Pizza Dorci
Ciasto:• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- ketchup
- ser
- oregano
- pieprz
- przyprawa do pizzy
- kurczak
- cebula
- pieczarki
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- ketchup
- ser
- oregano
- pieprz
- przyprawa do pizzy
- kurczak
- cebula
- pieczarki
- Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
- Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
- Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.
- Podrośnięte pizze smaruję ketchupem, rysując okręgi, posypuję oregano, przyprawą do pizzy, następnie nakładam kurczaka , którego wcześniej smażę i kroję w kostkę, smaże i dodaję pieczarki i na niego kładę cebulę oraz ser i przyprawiam
- Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 – 12 minut.
- SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz