CHLEB ŻYTNI
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 0,5 kg mąki żytniej 720
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl. łuskanego słonecznika
- 1 szkl. siemienia
- 1 szkl. otręb pszennych prażonych
- 1 szkl. płatków owsianych ( najlepiej górskich)
- 3 łyżki oleju
- ok. 1,5 litra wody ciepłej
Wykonanie:
Wymieszać składniki ( bez wody ). Do zakwasu dodać trochę wody i wymieszać , a następnie wlać do mąki.Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę wody. Następnie wyrobić ciasto.
Odłożyć 2-3 łyżki ciasta na zakwas do słoiczka. Ciasto ma stać 2 doby w temperaturze pokojowej. Ciasto może stać do 10 dni, do następnego wykorzystania.
Pozostałe ciasto włożyć do foremek do wysokości 3/4 blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja natomiast smaruję blaszki tłuszczem).Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem, wyrównując je. Posypać słonecznikiem. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 6-8 godzin. Na koniec wstawiamy chleb do podgrzanego piekarnika.
Chleb piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę
Od razu po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.
Smacznego Zuzia :)


Komentarze
Prześlij komentarz