Murzynek w glazurze
Składniki:
- ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).


Komentarze
Prześlij komentarz